Inspiration, smoothies och shakes!

Som dietist får jag ofta frågan om vad som är bra mellanmål så jag tänkte tipsa om ett som kan varieras i oändlighet efter smak och vad man har hemma, nämligen smoothies och shakes. Allt du behöver är en stavmixer, en bunke och 2 minuter!

Bild

En smoothie kan passa som en del i en frukost och kan vara lättare att få i sig om man kanske är trött och inte har så stor aptit på morgonen. Den kan också vara ett perfekt återhämtningsmål direkt efter hårdträningen om det kommer att ta ett tag innan du får ett mer ordentligt mål som lunch eller middag. Barn brukar ofta gilla att dricka smoothies och för de som har svårt att gå upp i vikt är det perfekt att energiboosta med någon matsked olja. Raps- eller linfröolja kan rekommenderas då de innehåller nyttiga fettsyror och inte ger någon direkt bismak.

Bild

För mer protein och lite tjockare konsistens, lägg till en klick mager kvarg/kesella. För mer mättnad och högre fiberinnehåll kan havregryn eller psylliumfröskal användas. Just det högre fiberinnehållet tycker jag är en fördel med mixade drycker om man jämför med pressade juicer där man inte får med riktigt alla nyttigheterna från frukt och grönt.

Bild

Bild

Det går lika bra med frysta som färska bär så ta det du har hemma.

Bild

För er som är laktosintoleranta finns det numera en hel uppsjö av olika laktosfria alternativ i mejerihyllan.

Är man på stan och har bråttom kan en köpt smoothie vara toppen. Här finns det dock både bra och mindre bra varianter. Vissa har ganska mycket tillsatt socker, inte så mycket frukt och grönt, flera tillsatser mm. Ett bra alternativ där allting pressas färskt i butiken är Moe Joe´s juicebar i Uppsala. De är hälsomedvetna och ligger alldeles nära oss vid ingången till Svavagallerian.

Se till att njuta av en härlig smoothie snart och dela gärna med dig om du har något favoritrecept!

/Mia Grönvik, dietist

Annonser

1 thought on “Inspiration, smoothies och shakes!

  1. Ping: Mellanmål | Vårdcentralen Centrum Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s