Vatten – underbart och livsfarligt

20130624-090012.jpg

Vi tänkte ta upp något som är alla föräldrars fasa och något som vi som jobbar inom sjukvården ser som en av de allra största farorna för små barn, nämligen drunkningsolyckor som dessvärre inträffar varje sommar. I bästa fall hinns barnet upptäckas i tid och kan återupplivas med hjälp av hjärt- lungräddning och slipper bestående hjärnskador. Att minimera tiden i vattnet är av yttersta vikt för att förhindra syrebrist i hjärnan, varje sekund räknas!

Det behövs inte mycket vatten för att olyckan kan vara framme, små barn kan drunkna även i en liten vattenpöl om de råkar hamna med näsan och munnen under vattnet. Den lilla uppblåsbara barnpoolen för plask och lek kan också utgöra livsfara. Se därför  till att det ALLTID finns minst en vuxen som HELA TIDEN håller barnet under uppsikt! Är ni flera vuxna, se till att stämma av ordentligt vem som har ansvaret så att ingen missuppfattning sker.

Självklart ska alla i båten ha på sig sin flytväst, detta gäller även för barn då de vistas nära vatten på bryggor, klippor och stränder.

Lär barnet att simma så snart det går. Det finns flera simskolor runt om i Uppland, särskilt nu under sommaren. Mer information om priser, platser osv hittar du ganska lätt om du googlar på simskola Uppsala, Uppland.

Mer information om vattensäkerhet, flytvästar, sommarsimskolor mm finner du på Svenska livräddningssällskapets hemsida.

Bloggen Doktor Cecilia & doktor Lina skriver mycket bra om detta ämne och även om annat som rör barns hälsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s