5:2-dieten

Som dietist får jag många frågor om vad jag tycker om olika dieter. Tidigare var det mer LCHF som var i ropet men nu är det helt klart 5:2-dieten, eller periodisk fasta som den också kallas. Särskilt efter BBC´s dokumentär med Michael Mosley som sändes på SVT, Vetenskapens värld för ett tag sen. Här kan du se programmet.

Vi har även pratat om detta i fikarummet och många känner någon som har provat, dock har ingen här gjort det. Det finns nu även appar, bloggar och kokböcker för de som vill prova så där finns det väl ett visst vinstintresse. Vinstintresset ska man ju ha i bakhuvudet när det gäller att kritiskt granska dieter för det finns många, inte minst kvällstidningarna, som skor sig på vår önskan om att (gärna snabbt och enkelt) gå ner i vikt.

Dieten går ut på att fasta 2 dagar i veckan (behöver inte vara dagarna efter varandra) och äta som vanligt de resterande 5 dagarna. Under fastedagarna är det tillåtet att äta 500 kilokalorier för kvinnor och 600 för män vilket faktiskt kan bli 3 mycket små mål om man väljer energisnåla alternativ, bra med grönsaker då såklart eftersom de innehåller väldigt lite energi men samtidigt fyller ut magen och ger mättnadskänslan. Dock blir man långt ifrån mätt på endast 500-600 kcal.

Dieten brukar resultera i att man får i sig färre kalorier totalt sett under en hel vecka vilket kan leda till viktminskning vilket alltid är bra hälsomässigt om man lider av övervikt eller fetma.

Det bästa enligt mig är äta hälsosamt och i lagom mängd för det mesta samt röra på sig, få till bra vanor helt enkelt vilket ofta handlar om att förändra ett beteende. Här kan en dietist vara till god hjälp.

Skälet till att den här dieten har fått så mycket uppmärksamhet är kanske inte främst viktminskning utan att den påstås ge andra hälsomässiga fördelar som bland annat bättre blodvärden, lägre nivåer av insulin och hormonet IGF-1. Kroppen tvingas i fasta bland annat att ta från sina glykogenlager i levern och muskler för att ge kroppen och framför allt hjärnan den energi som krävs, vilket kan fungera korta perioder. En längre tids fasta gör däremot att vi lättare går upp i vikt sen när vi börjar äta igen och vi samlar på oss mer fett. Det är det som kallas jojobantning som ofta resulterar i en gradvis ökning av vikten efter flera extrema dieter.

Än så länge har vi inte tillräckligt med vetenskapliga studier om vad som händer på kort och lång sikt när det gäller 5:2-metoden. Det som kommit fram bygger på studier på möss, men forskning pågår och vi kommer säkert höra mer om detta framöver. Här kan du se ett inslag från TV4 nyhetsmorgon med Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning och Patrick Hagman, följare av metoden.

Det jag tycker är bra med 5:2 är att man fortsätter att äta varierat och på så sätt har lättare att få i sig tillräckligt med näring, det är inga stora livsmedelsgrupper eller flertalet livsmedel som ska uteslutas. Dieten leder troligtvis till att man tänker mer på vad man stoppar i sig och får bättre kunskap om hur mycket energi/kalorier det man äter verkligen innehåller. Har man en app eller liknande för att hålla koll på kalorierna brukar de ofta även visa näringsinnehållet vilket leder till mer kunskap som i sin tur får oss att göra bättre val på lång sikt. Det kan också vara bra att inte alltid ha ett konstant intag över längre tid och med det menar jag att kroppen vänjer sig då vid att det alltid kommer in samma mängd mat och då ”slappnar av”. Detta kan vara något att ha i åtanke speciellt om målet är att gå ner i vikt och det går lite trögt. Sen får vi aldrig glömma bort den stora positiva effekten fysisk aktivitet har på vår hälsa. Det kommer vi att skriva mer om i andra inlägg här på vår blogg.

Så avslutningsvis kan jag väl säga att metoden verkar ofarlig. Om den får dig att må bättre och gå ner i vikt om det är ditt mål så är det bra. Gravida, ammande, underviktiga eller personer med tidigare ätstörning ska ej fasta. Jag kommer fortsätta att hålla mig och även dig här på bloggen uppdaterad om vad som händer inom dieter, kost och hälsa.

Håll också utkik efter sammanställningen av bra hälsoappar här framöver, vi ses!

/Mia Grönvik, dietist

Annonser

4 thoughts on “5:2-dieten

    • Ligger nog något i det men några riktiga ”bevis” på att så är fallet hittar jag inte, det är dock lättare att hålla uppe ångan och motivationen om man sprider ut dagarna. Kroppen behöver kontinuerlig tillförsel av energi för att hålla förbränningen igång, däremot gör en kortvarig fasta eller överhoppande av någon/några måltider inte att kroppen direkt sänker ämnesomsättningen.

  1. Ping: Dieter, kost och hälsa | Vårdcentralen Centrum Uppsala

  2. Ping: Hur ska man äta egentligen? | Vårdcentralen Centrum Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s