Hur ska vårdpersonal kunna hjälpa sjuka

när de inte har möjlighet att själva må bra på jobbet eller till och med blir sjuka av sitt jobb? Vi läser dagligen om brister i vården på olika ställen i landet. Man pratar om resursbrist, värsta sommaren på Akademiska sjukhuset någonsin vilket leder till stängda vårdplatser och utbränd personal. Hur ska vi kunna få en friskare befolkning när det ser ut så här?!!

"-Hur mycket tror de att man klarar av?!"

”-Hur mycket tror de att man klarar av?!”

Nu senast kom larmrapporter från en underbemannad barnmorskekår som talar om att på grund av otillräckliga arbetsvillkor är det inte ovanligt för en barnmorska att ta hand om två-tre födande mammor samtidigt, vilket resulterar i att personal blir sjukskrivna på grund av att arbetsbördan är för tung. En undersökning visar till exempel att 1 av 3 barnmorskor har symtom på utmattning. Det finns inte tillräckligt med tid för återhämtning och resursbristen gör att de som inte redan sökt sig till ett annat jobb tvingas arbeta hårdare och kan behöva ta extrapass för att få det att gå ihop.
Det här rimmar inte med forskning som visar på fördelarna med att ha barnmorskan närvarande under hela förlossningen. Det krävs inte mycket för att förstå det och påståendet kan säkert intygas av varje nybliven mamma. Det är lätt att hålla med Ingegerd Hildingsson, professor i omvårdnad, som i en artikel säger att det är en konstig syn man har på det viktigaste tillfället i livet; en barnmorska per födande kvinna borde vara ett absolut krav.

Här på Vårdcentralen Centrum tycker vi som jobbar att det är viktigt att personalen mår bra och har rätt förutsättningar för att kunna ta hand om och hjälpa de som behöver vård. Vi märker att många av våra patienter som valt att komma hit uppskattar det.

Självklart är det inte lätt att lösa situationen på bland annat Akademiska sjukhuset i en handvändning men ett första steg är att lyfta upp problemet ordentligt, därav detta inlägg. Ju mer vi pratar och sprider budskapet, desto närmare en förändring kommer vi, så hjälp till att dela och gilla på Facebook, twittra, blogga, prata eller på annat sätt uppmärksamma problemet så kan också du vara med och påverka situationen!
Oavsett om du är patient, arbetar som barnmorska, sjuksköterska eller annat så är vårdpersonal som mår dåligt något som berör oss alla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s