Träningsvärk

Nu när VM i friidrott och simning gått av stapeln är det nog många som undrat om idrottarna får träningsvärk. Vad tror du?

När du belastar dina muskler på ett nytt eller intensivt sätt kan du få träningsvärk, men det väl egentligen inget nytt. Träningsvärken är som värst ett till två dygn efter själva belastningen och ger oftast med sig inom en vecka.

Vad som i musklerna ger upphov till värken vet man inte riktigt. En teori är att värken kommer från bindväven som omger muskelfibrerna. Då muskeln växer som en följd av muskelarbetet ökar spänningen i bindväven och då gör det ont. Det alltså inte en inflammation eller muskelfibrerna går sönder.

Det är inte farligt att ha träningsvärk förutom att det kan vara otroligt smärtsamt. När du har ont kan du ta det lite lugnare med träningen eller träna de muskler som inte värker. Det man vet är att stretching inte förhindrar värken och inte gör att det går över fortare.

För att undvika träningsvärk gäller det att starta försiktigt med träningen och öka den stegvis och träna regelbundet.

/Mats, sjukgymnast

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s