Kultur och hälsa

På lördag 14/9 är det dags för kulturnatten i Uppsala som i år fyller 25 år!logo_datum_blå

Det finns forskning som bekräftar att kultur berikar oss och främjar hälsan så passa på att klämma in flera besök under dagen och kvällen, se KulturNatten Uppsala program.

Hitta det som du blir glad och mår bra av, kanske är det att lyssna till musik, dansa eller gå på muséer, bio eller teater?

Det är intressant med de positiva effekter kulturupplevelser har på framför allt återhämtning och stress och nu har vi kommit så långt att pilotprojekt pågår i vissa län. Bland annat i Jönköpings län där i höst kan få kultur utskrivet på recept för att förebygga sjukskrivningar samt utgöra ett mellanled för att kunna komma tillbaka efter en sjukskrivning. Projektet kommer att pågå 2013-2015 och är ett samarbete mellan vårdenhet, arbetsplats/arbetsförmedling och Försäkringskassan. Psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar ökar i landet så detta verkar vara ett steg i rätt riktning.

I Jönköpings län bedrivs flera andra projekt för att främja hälsan hos äldre med hjälp av kultur, tex kan de få skapa kortfilm tillsammans med proffs, gå på dansterapi, teater och konserter ges på äldreboenden. Målet med projekten är att utgöra en social träffpunkt samt berika livet för länets seniorer. Även i Uppsala bedrivs vissa projekt med hälsa inom vården, bland annat för äldre och personer med utvecklingsstörning.

Kulturrådet ger även 5 miljoner kronor i stöd till läsfrämjande särskilt för ungdomar. Mer om kulturrådets verksamhet, EU-stöd med mera kan du läsa på deras hemsida.

Här kan du även läsa en sammanställning av Vetenskapsrådet om forskning inom området kultur och hälsa, några studiers rubrik sticker ut lite grann eller vad sägs om ”Viagra mannen – sådan är han” eller ”Poesi och musik gör ledaren modigare”.

Ha en trevlig helg önskar vi på Vårdcentralen Centrum och ta hand om dig i Kulturnatten!

thumbs_img_0150

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s