Löpning – skador

Stockholm maraton 201212

Löpning har blivit mycket populärt och det är fantastiskt kul eftersom det enligt mitt tycke är den optimala träningsformen. Det går att springa nästan överallt och nästan alla har någon gång sprungit i alla fall som barn. Tyvärr uppstår en hel del överbelastningsskador och det som jag upplever mig träffa mycket i mitt jobb som sjukgymnast är dessa som börjat med ”barfotalöpning” och de som är alltför optimistiska då det gäller deras fysiska form.

När jag började springa mer kontinuerligt på 70-talet satt man på sig skorna och sprang utan att fundera på löpsteg, optimalt pulsintervall osv. Men nu behövs det filas på löpsteg, köpas skor med optimalt lutning från häl till tå, vara med i löparskolor, gärna ha pulsklocka med gps som du egentligen inte vet hur du ska använda.

Den senaste trenden är sk. barfotalöpning som innebär löpning på framfoten helst i minimalistiska löparskor. Detta leder till nya skadetyper och de skador jag träffat på i mitt arbete som sjukgymnast är bristningar i vadmuskler, hälseneinflammationer, smärta från framfoten , stressfrakturer mm. Jag är inte helt säker på att löpning på framfoten leder till mindre skador som många påstår och att det är den optimala sättet att springa på i alla fall inte för alla.

Men om ni följer mina inlägg om löpning på bloggen kommer jag utveckla detta resonemang.

//Mats, sjukgymnast

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s