Barfotalöpning

2Jag lovade att utveckla mitt resonemang om den ”nya” trenden barfotalöpning, vilket jag inte är något stort fan av. Trenden började efter att boken ”Born to run” getts ut och förespråkare för barfotalöpning brukar påpeka att människor gick och sprang barfota långt innan skon uppfanns. De anser att det normala för människan är att vara barfota och att man därigenom kan undvika skador som orsakas av moderna löparskor.

Hos de flesta som jag träffar med löparskador hittar jag oftast orsaken i att denne överbelastat kroppen oavsett att man landar på hälen eller framfoten. Man har alltså gått för fort fram i träningen antingen i mängd, hastighet eller både och.

Min bestämda uppfattning är att det finns viktigare saker att ta hänsyn till än hur foten sätts mot underlaget. Det viktigaste är nog hur träningen läggs upp, att man inte har för bråttom att bli snabbare eller kunna springa längre. Viktigt är också enligt min mening att inte ta för långa steg och ha en bra hållning än hur du sätter ner foten.

Jag tror de flesta landar på det sätt som passar dem bäst i den fart som de springer och beroende på hur man ser ut kroppsligen och vilken typ av underlag man springer på.

/Mats, sjukgymnast

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s