Sex om dagen

Världens länder är överens – ät mer frukt och grönt!
Det är ett väldigt tjatande om att vi ska äta mer frukt och grönsaker kanske du tycker men listan på fördelarna med ett högt intag kan göras lång:

  • De innehåller livsnödvändiga vitaminer och mineraler som behövs för kroppens funktioner. Vissa vitaminer tillverkar kroppen själv men de flesta behöver vi få i oss från maten.
  • Fibrer ger mättnad och underlättar tarmarnas arbete, kan hjälpa till att reglera blodsockret och sänka det onda kolesterolet.
  • Vi kan minska risken för vissa cancerformer, diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom och högt blodtryck genom att äta mycket frukt och grönsaker. De innehåller också lite energi vilket innebär att en kost som innehåller rikligt av frukt och grönsaker gör det lättare att hålla vikten. Det är nästan omöjligt att gå ner i vikt utan att äta frukt och grönsaker eftersom de ger stor mättnad.
  • Antioxidanter motverkar de skadliga fria radikalerna som bildas när vi andas och förbränner energi. Detta kallas också oxidativ stress och kan ha negativ inverkan på sjukdomsförlopp som hjärt- kärlsjukdom, benskörhet (osteoporos) samt typ 2 diabetes.

Dessutom är det fräscht och gott! De gör också maten roligare och mer aptitlig genom alla sina färger, de är perfekta att ta med som mellanmål, de kan varieras i oändlighet osv..

Runtom i världen försöker man få befolkningen att äta mer frukt och grönt just av dessa orsaker och jag har kikat lite på olika länders kampanjer, här följer några bilder:

Australien

Australien

USA

USA´s svar på tallriksmodellen

Mexico

Mexico

De allra flesta länder myndigheter har kommit fram till rekommendationen 5 om dagen av frukt och grönsaker, här i Sverige pratar vi om minst 500 gram per dag.

I Ungern säger man bara 3 om dagen.

Ungern

Ungern

Men roligast och antagligen mest uppseendeväckande är väl ändå våra härliga grannar i Danmark som kör med ”6 om dagen!”

Danmark förespråkar 6 om dagen

Danmark förespråkar 6 om dagen

6_om_dagen_235x255

Och kom ihåg variation..

Här kan du kika närmare på olika länders kampanjer.

Canada listar 10 fördelar med att äta frukt och grönsaker.

/Mia Grönvik, dietist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s