Doktorn om förkylning och antibiotika

Nu märks det att hösten är här och att skolor och förskolor har varit öppna ett tag, förkylningarna kommer nämligen som ett brev på posten. Förkylning orsakas nästan jämt av en virusinfektion som sätter sig i de övre luftvägarna och är väldigt smittsam särskilt de första dagarna. Under våra temasidor på vår hemsida har vi samlat diverse information om bland annat just förkylning så gå in och läs mer där om du är nyfiken!

Vi hör efter med vår husläkare Svante Svensson om det är många som tror att man blir fortare frisk från en förkylning genom behandling med antibiotika?

– Kunskapen bland befolkningen är mycket större än för bara några år sedan. Då menar jag kunskap som skillnaden mellan virus och bakterier samt att förkylningar nästan undantagslöst primärt orsakas av virus.

Fortfarande finns de som tror att penicillin gör en frisk snabbare men de blir färre och färre. Detta beror dels på sjukvårdens enträgna arbete om att försöka minska på felaktig antibiotikaförskrivning men även medias rapportering av det växande problemet med resistenta bakterier.

Rhinovirus

Rhinovirus

Hjälper antibiotika mot halsont och hosta?

– Mycket sällan eftersom detta är typiska symtom på virus. Vid så kallat dubbelinsjuknande kan man ha fått bakterie som följdsjukdom och då hjälper antibiotika, men man blir i regel frisk utan. Vid långdragen hög feber och påverkat allmäntillstånd ska man givetvis kontakta sin vårdcentral eller sjukvårdrådgivningen (1177).

Finns det några risker med att äta antibiotika i onödan? (För individen och i ett större perspektiv)

– För samhället är det just detta som driver utvecklingen av multiresistenta bakteriestammar. På individnivå finns det teorier om att infektionskänsligheten ökar eftersom antibiotika även dödar vår normalflora vi har i bla luftvägarna och det blir lättare för sjukdomsorsakande mikroorganismer att etablera sig. Jämför med att om man har marktäckare i sin trädgård så får ogräs svårare att etablera sig.

Så, vad är doktorns bästa tips för att minska risken att bli förkyld och hur ska man ta hand om sig på bästa sätt när man blivit sjuk?

– Lev hälsosamt med bra kost och motion samt låt bli att röka! Handhygienen är viktig. Trots detta kommer du ändå att bli förkyld då och då.

Vid behov kan du då använda lindrande behandling i form av receptfria smärtstillande och febernedsättande mediciner. Slemlösande hostmediciner har mycket liten effekt, rikligt med vätska t.ex. honungsvatten är bättre. Vila från träning men ta gärna lugna promenader. Hosta/nys i armbågsvecket för att minska smittspridningen.

Sista frågan: Blir män sjukare av förkylning?!

Och här avstår jag från att svara! 😉

Antibiotika eller inte är en enkel sida där du kan får reda på lite mer om virus, antibiotika och resistenta bakterier.

smittskyddsinstitutet.se finns mer utförlig information om antibiotikaresistens.

Ha en fin och frisk höst!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s