Kritik mot 5:2 dieten

Jag skrev tidigare ett inlägg om 5:2 metoden men kan inte hålla mig från att skriva lite till.

Flygvärdinnedieten, Zone, GI, Atkins, LCHF och nu 5:2. Ja, ni ser ju mönstret (det dyker alltid upp en ny bantningsmetod när tiden är rätt och vi har ledsnat på den som var tidigare) och många är de som provat alla utan att lyckas hålla vikten i längden och hela tiden arbetar mot sin kropp i stället för med den. Dock pågår just nu forskning, bland annat en svensk studie, om de övriga eventuella fördelarna förutom viktnedgång som periodvis fasta sägs kunna innebära så vi får väl se vad som kommer fram där om ett tag.

Jag blir ändå glad nu när den senaste i raden 5:2 metoden eller 5:2 dieten, börjar få kritik just på grund av att olika bantningsmetoder, som ofta är omöjliga att följa under en lång tid, gör att vi jojobantar och blir allt fetare och får ett alltmer ansträngt förhållande till mat.

Detta osunda förhållningssätt kan sätta käppar i hjulet för oss själva och i värsta fall blir det så jobbigt att det utlöser en ätstörning om känslighet föreligger. Inte sällan överförs denna komplicerade syn på mat och ätande till våra barn som inte gör som vi säger utan som vi gör och beteendet går i arv.

Kan vi inte bara konstatera att extrema bantningskurer inte är det bästa sättet för att få till en sund livsstil och behålla vikten på lång sikt? Ju mer förbud och restriktioner vi har desto svårare blir det att hålla kontrollen i längden vilket vår psykolog bekräftar.

Det handlar om att förändra vårt beteende och hitta bra vanor där vi slipper tänka på mat och förhålla oss till olika förbud hela tiden så att vi kan lägga energin på att göra saker som får oss att må bra. Då kommer vi tillbaka till att lagom mängd bra mat och tillräckligt med motion är det som gäller. Nej, det är ingen quick-fix som så många önskar sig och det är väl så att Livsmedelsverkets råd inte låter lika ”heta” och spännande som diverse så kallade succé- eller mirakelmetoder men faktum är att om Sveriges befolkning följde dem skulle vi inte ha så stora problem med övervikt och fetma som vi har idag.

Energi in och energi ut. Den viktigaste delen att jobba med för att gå ner i vikt är intaget, dvs mat och dryck.

Energi in och energi ut. Den viktigaste delen att jobba med för att gå ner i vikt är intaget, dvs mat och dryck. För er som är intresserade av att utveckla det här med kalorier in och ut rekommenderar jag att läsa studien International society of sports nutrition position stand : diets and body composition, publicerad i juni 2017.

Däremot finns det flera dieter som kan vara effektiva på kort sikt (så länge man orkar följa dem) för att gå ner i vikt  men sen gäller det att hitta en strategi för att behålla den nya vikten och inte falla tillbaka i vanorna man hade innan, de som orsakade extrakilona från början. Då handlar det om att förändra sitt beteende och hitta ett nytt sätt att leva.

De flesta är egentligen överens om att en bra kost som gör det lättare att hålla vikten och leva hälsosamt består av mycket grönsaker, frukt, nyttiga och fiberrika kolhydratsalternativ, tillräckligt med mättande protein samt fett av bra kvalitet. Allt detta i balanserade mängder som gör oss mätta och inte överstiger mängden fysisk aktivitet. Sånt som innehåller tomma kalorier (energi men ingen näring) som tex godis, läsk, saft, fikabröd mm ingår inte i den dagliga  dieten men kan vara okej ändå om det endast intas vid enstaka tillfällen och i mindre mängd.

Vi kanske ska kalla den 7:0 metoden? Vill du spetsa till den ytterligare med en vegodag i veckan så blir det  6:1 vilket både kropp och miljö skulle må bra av.

Till sist vill jag bara trycka på att vi alla är unika och har olika förutsättningar. Ett sätt att äta passar inte för alla. Vi är alla individer med olika tankar, känslor, beteenden och fysiologi som påverkar vårt ätande, vår kropp och hälsa. Med hjälp av forskning kommer vi säkert få reda på mer om detta för att kunna ge ännu mer skräddarsydda kostråd i framtiden.

Tills dess, kom ihåg att vara kritisk!

Tvivel är vetandets begynnelse”      René Descartes

 /Mia, dietist

Annonser

1 thought on “Kritik mot 5:2 dieten

  1. Ping: Hur ska man äta egentligen? | Vårdcentralen Centrum Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s