Jag donerar mina – gör du?

Varje år får omkring 600 människor nytt liv tack vare transplantation med organ från avlidna givare. Transplantation är en livräddande behandling när inga andra behandlingsalternativ längre finns kvar. Men behovet av organ är stort och räcker inte till för att hjälpa alla svårt sjuka som väntar. Idag väntar drygt 800 människor på transplantation av ett eller flera organ. Väntan kan bli lång och många hinner tyvärr dö under tiden. Förutom organ kan även vävnader som hornhinnor och hjärtklaffar doneras och även här är behovet stort. Omkring 600 människor får varje år synen åter tack vare en hornhinnetransplantation. Hjärtklaffstransplantationer hjälper årligen omkring 150 människor, varav många är barn.

Men även om statistiken är dyster kan alla och envar göra en insats för att förbättra situationen. Donationsveckan i Sverige pågår 7-13 oktober med syftet att uppmärksamma den viktiga donationsfrågan och få så många som möjligt att ta aktiv ställning. Opinionsundersökningar visar att 8 av 10 svenskar är positivt inställda till att donera sina organ och vävnader efter sin död, men också att bara omkring hälften av dessa har tagit aktiv ställning i frågan. Det betyder att många människor går miste om en transplantation, trots att den avlidne kanske hade varit positivt inställd till att donera. Det enklaste sättet att göra skillnad är att prata med dina anhöriga om detta samt registrera dig i donationsregistret. Här får du reda på hur du kan göra det.

merorgandonation.se

Sprid gärna texten vidare.Tack!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s