Internationella handtvättardagen 15/10

Idag är det tydligen Internationella handtvättardagen om du inte redan visste det. 🙂 Man kan väl lugnt säga att det går lite inflation i att döpa årets alla dagar till något speciellt. Om man googlar kommer det även fram att det är fetaostens dag samt vita käppens dag den 15 oktober.

Vi väljer att fokusera på den viktigaste som också kommer väldigt lägligt i förkylnings-, influensa- och magsjuketider då det är av ännu större vikt att sköta sin handhygien för att minska smittspridningen.

Initiativet startades av Public-Private Partnership for Handwashing (PPPHW) där bland annat Unicef, Världsbanken, Centers for Disease Control and prevention och The London School of Hygiene & Tropical Medicine ingår.

Syftet är att främja och stödja en global och lokal kultur och öka medvetenheten om fördelarna av att tvätta händerna med tvål. Projektet tittar också närmare på hur man tvättar händerna i de olika länderna.

Extra viktigt och självklart är det ju att tvätta händerna efter toalettbesök (oavsett vad du har gjort där), innan man lagar och äter mat men har du tänkt på hur många situationer vi utsätter oss för en massa bakterier och virus egentligen? När du håller i dig på tunnelbanan/bussen, varenda gång du tar i ett dörrhandtag, fjärrkontroller, barnens leksaker, gymredskap, kontanter och betalkortsterminaler. Ditt tangentbord kryllar av bakterier, för att inte tala om din mobiltelefon där det kan finnas lika mycket bakterier som i en gammal disktrasa. Så se till att rengöra med sprit eller desinfektionsmedel ofta samt använd handsfree där du också rengör öronsnäckan, gärna efter varje samtal.

När det gäller att skydda sig mot vinterkräksjukan är det framför allt handtvätt med flytande tvål som är det viktigaste för att ta bort viruset. Det kan möjligen finnas en övertro till att handspriten tar bort allt och att man skippar handtvätten, säger vår läkare Anna-Carin Bring. Handspriten är bäst i kombination med en ordentlig handtvätt eller vid tillfällen då vatten och tvål ej finns att tillgå men skyddar alltså inte ensamt mot calicivirus, fortsätter hon.

Bild

Hur man på bästa sätt tvättar händerna kan du se här på bilden och glöm inte att torka händerna noggrant efteråt. Var inte snål med handspriten och massera in i alla vrår under 20-30 sekunder tills du är torr. Visste du att 9 av 10 glömmer att tvätta ena tummen? Och till sist, tänk på att inte pilla dig i ansiktet, håret eller munnen för att minska risken att bli smittad.

Det mörka är bakterier. Fotograf/illustratör Lena Mannerby

Det mörka är bakterier.
Fotograf/illustratör Lena Mannerby

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s