Höstdepp eller pepp?

Nu är hösten definitivt här och den kan påverka oss alla på lite olika sätt. En del av oss tycker det är mysigt att ta uppfriskande långpromenader och tända ljus hemma på kvällarna. Många känner ett lugn eftersom hösten oftast förknippas med lite färre krav. Sommaren kan ju faktiskt vara rätt hektisk och man vill hinna med så mycket som möjligt under de få varma och ljusa månaderna.

Andra faller lätt in i en mindre aktiv period och kan känna sig lite höstdeppiga. Det är fullt normalt att humöret pendlar lite upp och ner så ta chansen att pyssla om dig lite extra i höstrusket.

Här följer lite höstpepp tips som kan hjälpa dig att må bra och njuta av alla årstider. Vore det inte lite trist om vi inte hade våra årstider och det alltid såg likadant ut?

Efter den här soliga sommaren har de flesta av oss kunnat fylla på våra D-vitaminförråd ordentligt men börja redan nu med att försöka få i dig D-vitaminrik mat som fisk (gärna feta sorter som lax, makrill och sill), kantareller, ägg, berikad mjölk och margarin så minskar du risken att dippa i vinter. D-vitamin har bland annat betydelse för skelettet men nyare forskning visar att det även har betydelse för immunförsvaret och stämningsläget.

En ny Uppsala studie som kom ut i dagarna konstaterar att har man möjlighet att åka på en solresa under vinterhalvåret ska man ta den!

Rör på dig och se till att komma ut i friska luften, helst under de ljusa timmarna men all rörelse är bättre än att fastna för mycket i TV-soffan i mörkret. Förutom att motion alltid är bra för kroppen påverkas också humöret då bland annat endorfiner frisätts av träning. Fysisk aktivitet kan även vara en del av behandling vid depressioner.

Gör saker och omge dig med människor som får dig att må bra!

Hitta en ny hobby eller träningsform som får dig att bli glad. 🙂

Tvätta händerna och använd handsprit ofta så minskar du risken att dra på dig förkylningar.

Ät lite extra nyttigt för att ge kroppen energi och tillräckligt med näring som behövs för att öka immunförsvaret. Se till att få i dig tillräckligt med proteiner för bildning av hormonet serotonin som har betydelse för stämningsläge, sömn, aptit, kognition och minne. Så håll inte igen på proteinet samt se till att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler från grönsaker och frukt.

Prioritera den viktiga sömnen som ger oss den återhämtning kroppen behöver för att fungera optimalt.

Har du något eget tips för att hösten ska bli så bra som möjligt?

höst

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s