Minska risken för cancer del 2: Solen

Hudcancer eller malignt melanom ökar dramatiskt till följd av förändrade solvanor. Sedan 2000 har fallen fördubblats och sjukdomen tar 500 liv i Sverige om året.

Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar mellan den mellan rökning och lungcancer. Trots det solar svenskarna mer än andra länder enligt Strålsäkerhetsmyndighetens senaste rapport och bränner sig mer och skyddar sig mindre mot solen än andra europeiska länder.

Solen sänder ut tre sortes strålning. UVA strålarna står för den största delen och tränger djupast ner i hudlagren och gör att pigmentet mörknar. De gör även huden tjockare och med tiden rynkig så bästa sättet att hålla huden ung och spänstig är att undvika överdriven solexponering. UVA, där A kan stå för ”Age”.

UVB strålningen (tänk ”Burn”) gör att vi bränner oss och ger skador i hudcellernas DNA vilket kan leda till hudcancer. Man behöver inte bränna sig för att öka risken för hudcancer, man kan se att ju mer man utsätter sig för solen desto större risk att drabbas av cancer. Barns hudceller är extra känsliga då de ej har möjlighet att skapa skyddande pigment som vuxna. Barn ska därför aldrig sola och skyddas genom att vistas i skuggan samt med täckande kläder och mössa.

Det finns även UVC strålning som inte når jordens yta.

solen

Skydda dig mot solen!

  • Undvik den starkaste solen mellan 11-15. Testa hur stark solen är genom att kolla om din skugga är kortare än dig själv. I så fall är den för stark. Sök skugga!
  • Skydda huden med kläder, extra viktigt för barn. Och glöm inte huvudet.
  • Sola inte solarium. Extra farligt för barn och ungdomar.
  • Solskyddscremer ska endast användas som komplement, det är tiden i solen som räknas. Använd rikligt med vattenfast solskyddscreme som skyddar både mot UVA och UVB strålning och minst spf 15. Kom ihåg att fylla på flera gånger med ett tjockt lager och speciellt efter bad eller om du svettas.

Extra farlig är solen i skidbacken och på sjön där solstrålarna reflekteras. Vid ekvatorn eller i länder med tunt ozonlager, som tex Australien måste man också vara extra försiktig. Även i skuggan når så mycket som hälften av alla strålar fram så det är inte heller riskfritt.

Melanomföreningens hemsida kan du se exmpel på malignt melanom fläckar.

Mellan 80-85% botas genom att hudförändringarna upptäcks tidigt så sök alltid läkare om du har ett födelsemärke som ändrar form, blöder, kliar eller inte läker på flera veckor. Hos oss kan du alltid komma på vår dagliga drop-in.

Här kan du skänka en gåva till Cancerfonden och bidra till forskningen.

Annonser

1 thought on “Minska risken för cancer del 2: Solen

  1. Ping: Minska risken för cancer del 3: övervikt, kost, alkohol, motion | Vårdcentralen Centrum Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s