Nya rekommendationer för D-vitamin

De nya nordiska näringsrekommendationerna blev klara för någon månad sedan och det är säkert flera av er som noterat att en av nyheterna där var att rekommendationen för dagsintaget av D-vitamin höjdes från 7,5 till 10 mikrogram per dag. Den största källan till D-vitamin är ju solen men vad motsvarar det i mat om man inte har chansen att åka på en solresa under vinterhalvåret? Här kommer en liten översikt över en veckas intag som är beräknat på D-vitaminrika livsmedel:

125 g lax 2 gånger

125 g makrill

Några bitar sill

3 ägg

Lättmargarin som är berikat med D-vitamin, ett tunt lager motsvarande 35 g eller ca 4-6 smörgåsar

Flytande margarin som är berikat med D-vitamin, ca 1 msk per dag

7 dl berikad mjölk, lätt eller mellan. Magra mejeriprodukter brukar vara berikade men kika på innehållsförteckningen för att vara säker.

Totalt ca 70 mikrogram/7 dagar = 10 mikrogram/dag

Även kantareller innehåller en hel del av vitaminet, kött innehåller också en del men är inte en lika god källa som fisk. Vi äter enligt kostundersökningar i Sverige för lite fisk, ca 1-2 gånger i genomsnitt ungefär så det är en bra början att öka det till flera gånger. Inte bara är feta fiskar en av de bästa D-vitaminkällorna, fiskoljorna har också en skyddande effekt mot hjärt- kärlsjukdomar. En studie visade på att intag av fisk 5 ggr i veckan kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar med nästan 60% så det finns flera anledningar att äta mera. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som kan bli giftigt i stora mängder och har även betydelse för kalciumbalansen i kroppen.

D-vitamin har betydelse för skelettet, nyare studier visar att det kan inverka på immunförsvaret och humöret. Vidare forskning om D-vitamin och vår kropp pågår för fullt, fortsättning följer.

Vill du veta mer om dina behov, om du tex är gravid, äldre eller om du undrar om tillskott är du välkommen att höra av dig till oss för individuell bedömning.

/Mia, dietist

20131119-135415.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s