Nyårslöften

Har du avlagt ett nyårslöfte inför 2014? Hur går det? Det är lätt att ibland lägga ribban för högt och det är inte alltid lyckas hålla hela året. Inspiration och knep att ta till kan alltid vara bra. Här är ett litet citat som jag hittade på Nike´s Instagram som jag tycker är riktigt bra och får en att tänka till lite extra kring vad nyårslöftena borde betyda.

Resolutions are not supposed to last a month.

They aren’t supposed to be recycled.

They aren’t supposed to be forgotten.

They aren’t supposed to be a lie you tell yourself year after year.

Resolutions are meant to be kept.

They’re meant to stick.

They’re meant to change you.

They’re meant to make you better than you were last year;

And better than last year starts by being better than yesterday.

This year, don’t make a resolution. Make 365. #justdoit”

Något annat som är viktigt för att vi ska kunna uppnå våra mål är vilka mål vi sätter. Här kan man med fördel använda SMART modellen att utgå från.

Med den menas att målen är:

Specifika
Mätbara
Accepterade
Realistiska
Tidsbestämda

Ett exempel på detta kan vara ”Jag ska köpa in en DVD och träna yoga hemma framför TV:n 1 gång varje vecka tisdag fram till sista mars” Viktigt är att det är du själv som sätter målet och finner det fullt möjligt att nå.

Kom ihåg att stämma av varje vecka och tänk inte bara att det här ska du göra ända tills i mars. Det blir ju så mycket roligare att ge sig själv en klapp på axeln varje vecka du klarat det! Detta blir en form av positiv försärkare vilket behövs i jakten på att nå våra mål. Och det gör inget om det skulle bli en vecka då du inte fick till det, det innebär inte ett totalt misslyckande. Ny vecka innebär en ny möjlighet att lyckas, på´t igen bara! Om du missar en eller ett par gånger fram tills slutet av mars gör inte så mycket, du har ju lyckats de andra 10 veckorna. Belöna dig gärna med något i slutet av mars, kanske kan det vara en ny träningstopp eller något annat du gillar. Bestäm gärna vad det ska vara redan från början.

Det gäller att ställa om hjärnan och få den att befästa de gånger du klarar av det och då är det stor skillnad att jobba med mindre delmål.

Jämför ”Jag ska bygga ett tvåvåningshus” med att ”jag ska börja med att ringa snickaren och boka tid i morgon”. Visst är det stor skillnad på hur det känns? Att ringa känns mycket mindre jobbigt och fullt möjligt och så är man igång på väg mot det stora målet – ett nytt hus.

Vår hjärna vill gärna välja den snabbaste och lättaste vägen, det märker vi om vi börjar tänka och vela för mycket.

Därför säger vi som Nike: Just do It!!

mål

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s