Minska risken för cancer del 3: övervikt, kost, alkohol, motion

Övervikt

Det finns flera kopplingar mellan övervikt och ett antal allvarliga sjukdomar så näst efter rökstopp är en hälsosam vikt det den mest effektiva preventionen när det gäller att minska risken för bland annat cancer.

Tydligast samband ses mellan övervikt och risk för cancer i tjock- ändtarmen, matstrupe, njure och bröst. Du kan läsa mer om de komplexa störningarna i kroppens grundläggande funktioner i kroppen på Cancerfondens hemsida. Där kan du även läsa mer om BMI (body mass index) och räkna ut ditt värde. BMI är ett relativt grovt mått som inte tar hänsyn till varje individs sammansättning av muskler, skelett och fett men som avänds inom vården för att klassificera vikt. Normalvikt räknas mellan 20-25. Ett annat mått att hålla koll på är midjemåttet som bör vara under 94 cm för män och under 80 cm för kvinnor.

Matvanor

När det gäller mat och dryck kan man klart och tydligt se att en balanserad, varierad och näringsrik kost med mycket frukt och grönsaker minskar risken för sjukdomar och förbättrar livskvaliteten.

Det är svårt att genom koststudier utröna hur enstaka livsmedel påverkar oss men man kan ändå se att vissa mönster kan minska risken för cancer:

  • Ät mycket grönsaker och frukt, välj mat framför kosttillskott.
  • Begränsa rött kött (nöt, fläsk, lamm, vilt) och processat kött som ofta finns i charkdisken, tex korv och bacon.
  • Undvik söta drycker och minska intaget av livsmedel som innehåller mycket fett och socker men lite fibrer.
  • Drick måttligt eller ingen alkohol. Alkohol påverkar både kroppen och psyket på ett flertal sätt både på kort och lång sikt. Kopplingen till cancer är starkast när det gäller cancer i munhåla, svalg, struphuvud, matstrupe, bröst, tjock- och ändtarm och lever. Här kan du läsa mer om alkoholens skadliga effekt, sjukdomar och cancer.

Fysisk aktivitet

Tillsammans med sund kost och att vara rökfri är regelbunden fysisk aktivitet nyckeln till ett hälsosamt liv. Att röra på sig varje dag är en av de bästa investeringar du kan göra i dig själv och minskar risken för sjukdom på sikt. Dessutom är den stressreducerande och får oss att må bra i vardagen. Vår kropp fungerar som bäst om den får röra sig varje dag och rekommendationen är minst 150 minuters pulshöjande fysisk aktivitet per vecka eller minst 75 minuters högintensiv träning per vecka. Skulle alltså även kunna vara 11 minuter tuff träning per dag.

Läs även våra tidigare inlägg om cancer och rökning samt sol.

levnadsvanor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s