Vårdepression

Denna text är hämtad från våra temasidor på hemsidan, där du även kan hitta flera texter om olika åkommor och liknande. Hör gärna av er om ni har förslag på fler texter!

Ljuset är på väg! Dagarna blir längre. Upplevelsen att solens strålar faktiskt värmer trots bitande kyla gör en uppmärksam på att våren är på väg. Härligt tycker de flesta av oss. Men för många kan denna period bli påfrestande.

Resecentrum och restaurang Stationen, ett stenkast från oss.

Resecentrum och restaurang Stationen, ett stenkast från oss.

Symtom som bland annat onormal trötthet, bristande intresse eller glädje vid vardagliga aktiviteter och nöjen, nedsatt eller ökad sömn, nedsatt koncentrationsförmåga, nedsatt eller ökad aptit samt överdriven oro. Kanske även återkommande tankar om döden, självmordstankar och/eller självmordsförsök.

Höst- och vårdepression, som egentligen kallas årstidsrelaterad depression, har varit uppmärksammat så långt tillbaka som till antiken. Det var dock på 1980-talet som tillståndet blev etablerat. Precis som namnet antyder är detta ett tillstånd som drabbar personen under vissa perioder på året och är återkommande.

Orsaken till detta tycks vara relaterad till dagsljus. Under hösten och våren, när ljuset förändras som snabbast, påverkar detta oss. Människor som bor i länder runt ekvatorn har till exempel inte alls samma problem av den här typen. Tydligt är att problemen ökar ju längre söder- respektive norrifrån ekvatorn man kommer.

Behandlingsmetoder som används vid vårdepression är psykoterapi samt läkemedelsbehandling med antidepressiva mediciner. Dessa båda metoder kan du erbjudas hos din vårdcentral. De kan användas var för sig, men också i kombination. Man kan även använda ljusterapi som metod för behandling.

Det finns mycket du kan göra själv på egen hand för att förebygga vårdepression.

  • Dagliga promenader den stund på dagen när det är ljust.
  • Motionera regelbundet, gärna en timme tre gånger i veckan.
  • Undvik att stressa.
  • Planera för regelbundenhet med bra kost och sömn.
  • Möjliggör för dig själv att dagligen komma i kontakt med någonting som är positivt för dig. Det kan vara allt från att lägga sig i badet till att ringa en god vän och prata en stund. Det viktiga är att du känner att aktiviteten ger dig någon form av tillfredsställelse.

Känner du igen dig eller har frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på 018-611 14 20.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s