Hur ska man äta egentligen?

Att vi dagligen bombarderas med budskap hit och dit om hur vi ska äta är inget nytt, inte minst när det närmar sig badsäsong då media har full fokus på viktnedgång.

Jag har tidigare skrivit om 5:2 dieten i ett inlägg och mer generellt om dieter. Igår skrevs det om LCHF light i förra veckans kvällspress och nu ler jag faktiskt lite då skriverierna nästan hamnat på samma nivå som Livsmedelsverkets rekommendationer vilket är lång väg från LCHF i begynnelsen då det faktiskt pratades en hel del om bacon, kött och grädde. Men det bevisar ju mest att tidningarna gör allt för att få en en intresseväckande rubrik som säljer. Folk går inte igång lika mycket när Livsmedelsverket kommer med uppdateringar.

Ja, det är ju bra att synen på mat blir mer balanserad även i media och att det till slut visar sig att uttalanden bör baseras på vetenskaplig grund.

Expressens LCHF light artikel som baserades på en studie med personer med diabetes typ 2, har många likheter med Livsmedelsverkets 5 allmänna kostråd.

Bild

De svenska kostråden är baserade på en mängd internationella studier och syftar till att främja god hälsa, alltså inte riktigt samma sak som viktminsknings- och trenddieter vilket ska kommas ihåg.
De svenska kostråden grundas i de Nordiska näringsrekommendationerna/NNR som nyligen uppdaterats. Sammanfattningen kan du läsa nedan (taget från slv.se).

”Nya nordiska näringsrekommendationer betonar helhet och kvalitet

Ur nyhetsarkivet 2013-10-03

Den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, cancer, övervikt och typ 2-diabetes ska äta mer grönsaker, frukt och bär, fisk, oljor och fullkorn. Och mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör. Det är slutsatsen av de nya gemensamma nordiska näringsrekommendationerna.”

Det fokuseras alltså mer på vilken sorts kolhydrater, proteiner och fett man bör välja och inte så mycket på mängden som tidigare. Kostmönster och helheten är viktigare än enskilda livsmedel. Här kan du läsa mer om NNR och Svenska rekommendationerna som även sammanfattas på bilden nedan.

NNR-5-kostråd

Det är många som undrar hur man ska äta och genom det här inlägget ville jag dela med mig lite av det men vi ska alltid komma ihåg att vi alla är unika även när det kommer till mat och vad vi mår bra av och tycker om att äta. I framtiden kommer vi få reda på mer om detta är jag säker på.

Är du mer intresserad kan du läsa Statens beredning för medicinsk utvärdering/SBU´s vetenskapliga granskning Kost vid diabetes.

Må så gott och kom ihåg att njuta av maten!

/Mia, dietist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s