Vegorätt på lätt sätt

Det vegetariska matlagningsprogrammet, Vegorätt på Svtplay har fått en hel del kritik för att det gör vegetarisk mat krånglig och att det fortsätter befästa en stereotyp syn på vegetarianer. Mat väcker känslor då vi alla berörs och engageras av detta.

Visst, att äta frukosten uppe på en höbal är det ju inte många som gör. Inte heller tar vi med oss hemmagjorda flaggor, ställer upp dem på en åker i solskenet och gör yoga. Att skrubba potatisen i havet och sen avnjuta grillknyten och hamburgare tillsammans med nära och kära vid lägerelden samtidigt som någon spelar trummor låter inte som en vanlig tisdag i februari.

Men som dietist kan jag faktiskt gilla det lite.. Det är rätt härligt när någon ser på en champinjon med en förälskad blick. Det är fint att vara petig med råvaror, tillaga dem med kärlek och avnjuta måltiden tillsammans med familj och vänner. Det är stor skillnad från dagens stressiga samhälle där maten ibland kanske till och med äts på stående fot, samtidigt som vi gör något annat. Detta gör att vi knappt känner smaken och vi ger oss inte tid att fundera och värdera vad vi egentligen stoppar i oss och alltför många äter skräpmat.

Men vi håller med om att vegetarisk mat inte alls behöver vara krånglig och ta lång tid att laga. Därför bjuder vi på ett recept på kikärtsbiffar; en billig, snabb, nyttig och lättlagad rätt för dig som vill äta mer grönt. Helt enkelt.

Hacka en röd lök och en halv röd chili beroende på styrka
Häll upp 2 burkar kikärtor i ett durkslag och skölj av i kallt vatten
Pressa ur saften från en halv apelsin
Kläck i 2 ägg
Mixa detta tillsammans med 2 msk jordnötssmör, 1 msk tahini/sesampasta och 1 mozzarellaboll, salt och peppar för smaksättning
Tillsätt havregryn eller ströbröd i en mängd som gör att smeten blir mindre lös

Klicka upp och forma till hamburgare i pannan och stek tills de får lite färg och håller ihop. Servera med grönsaker, tex bladspenat och en klick yoghurt du pressat i lite citron i.

Maten är klar!

/Mia

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s